Kado’s zijn natuurlijk altijd leuk, maar wist je dat er ook kado’s zijn waar je een beetje mee uit moet kijken? Niet omdat ze niet gewaardeerd worden, maar omdat ze ongeluk kunnen brengen! Wij vertellen je graag de in & outs!
Niet zelf kopen of weggooien!
Een paar jaar geleden kreeg ik een klein Boeddhabeeldje kado van een vriendin van mij, superlief natuurlijk! Maar ik heb helemaal niets met Boeddha. Toen dat een keer ter sprake kwam met mijn moeder zei ze verschrikt ‘maar je mag het niet weggooien hoor! Dat brengt ongeluk!’. Eigenlijk geloof ik er niet in, maar toch durf ik het niet weg te doen, je weet het tenslotte maar nooit!
Wist je dat je ook nooit een Buddha voor jezelf mag kopen: of dan brengt hij in ieder geval geen geluk.
Vriendschap doorsnijden
Er zijn meer geschenken waar een stukje bijgeloof aan vast zit. Zo mag je nooit een mes of een messenset kado geven, dat snijdt de vriendschap (of familieband) door! En als je het dan toch heel graag kado wilt geven, laat het dan symbolisch kopen, al is het maar voor een cent. Dat voorkomt ongeluk.
Tip; kijk hier voor een sorry cadeau
Andere culturen
In veel landen is er trouwens een ander bijgeloof. Zo denken ze op de Filipijnen dat als verliefden elkaar schoenen of slippers geven, dan zal hun liefde niet lang duren. En als je iemand een portemonnee of tas kado doet, dan moet je er wat geld in stoppen, anders brengt deze ongeluk. Dat vind ik sowieso wel een leuk idee.
In China mag je verjaardagen nooit achteraf vieren, maar vooraf mag wel. In de Westerse cultuur mag je juist je verjaardag niet eerder vieren, omdat men denkt dat je dan jouw verjaardag niet gaat halen (en dus doodgaat voor je verjaardag). Maar volgens mij trekken mensen zich hier weinig van aan.
Beledigen met een cadeau
Je kunt mensen ook beledigen met het geven van een kado! In Suriname is het bijvoorbeeld gewoonte een cadeau na ontvangst niet direct uit te pakken om zo de gever niet te beledigen mocht het cadeau niet in de smaak vallen. Zo is het ook taboe zeep cadeau te doen, om de suggestie te vermijden dat de ontvanger zou stinken.
In Zwitserland zal men z’n uiterste best doen het cadeaupapier niet te scheuren tijdens het uitpakken om niet hebberig over te komen. En in China is het een belediging om iemand een klok cadeau te geven. In Azië heeft men sowieso andere kadogewoonten, zie het artikel hierover.
Voor het laatst bijgewerkt op 11 juni 2023