In Nederland weten wij wel een beetje hoe het zit, de etiketten van het geven van cadeaus. Maar hoe zit dat in andere landen, bijvoorbeeld in China, Indonesië en Japan? Wij vertelden eerder al over China en deze keer vertellen wij je graag over het geven van cadeaus in Japan.
Wanneer geef je het cadeau
In Japan zijn nog net iets strengere regels wat betreft het geven van geschenken dan in China. Hier is het belangrijk om niet direct bij de ontmoeting elkaar al een cadeau te geven. Het beste is om dat pas aan het einde van het bezoek te doen. Kado’s staan in Japan voor vriendschap en die vriendschap moet zich natuurlijk ontwikkelen tijdens de onderhandelingen. Kado’s zijn ontzettend belangrijk in de Japanse cultuur: ze staan niet alleen voor vriendschap, maar ook voor respect en dankbaarheid. Het cadeau symboliseert deze eigenschappen die niet in woorden uit te drukken zijn.
Hoe geef je het cadeau
Het cadeau zelf is belangrijk, maar veel belangrijker is hoe iets wordt gegeven. Japanners zelf staan bekend om hun mooie manier van inpakken, dus het kan geen kwaad om extra goed je best te doen. Het is heel belangrijk om het kado dus in te pakken. Gebruik nooit wit inpakpapier: dit wordt geassocieerd met de dood. Het cadeau zal trouwens nooit uitgepakt worden in het bijzijn van anderen. Als het voor een specifiek iemand is, dan kun je het het beste geven als je alleen bent met die persoon.
Welk geschenk geef je
Welk geschenk is geschikt? Nou, het is in ieder geval belangrijk om twee personen met een andere status niet hetzelfde cadeau te geven. Opnieuw is een pen een goed kado, zonder taboes of bijgeloof. Geef je iets anders, denk er dan aan om het niet in de vorm van een viertal (bijvoorbeeld vier kaarsen) te geven. Het Japanse woord voor vier (shi) wordt ook weer geassocieerd met de dood. Een leuk persoonlijk cadeau zijn foto’s die gemaakt zijn tijdens het verblijf. Dit waarderen Japanners erg.
Geen cadeau?
Let op; het is belangrijk om een Japanner niet in verlegenheid te brengen: heeft de ontvanger geen kado? Geef hem dan ook niets, geef het liever op een later moment. De kans is heel groot dat jij dan ook een iets krijgt.
Voor het laatst bijgewerkt op 14 november 2024